In de vorige post noemde ik het al. Een noodfonds is belangrijk, want je weet nooit wat er in het leven gebeurt. Met je noodfonds zit je niet meteen in de problemen als je een tegenvaller hebt, zoals een kapotte CV-ketel, ontslag bij je baan of een auto die niet meer start. Hiermee voorkom je ook dat je dure leningen moet aangaan bij een tegenvaller.

Crash

Er zijn verschillende manieren om te berekenen hoe groot je noodfonds moet zijn en het Nibud heeft een handige bufferberekenaar online staan. Maar shit hey, wat een bedragen noemen zij zeg. Volgens het Nibud zou ik zo’n 18.000 euro aan moeten houden 😲 Nou is dat best een oké bedrag als je al langer werkt en hebt gespaard, maar als je net begint met je financiën op orde te brengen kan dat ook demotiverend werken. Algemeen wordt aangeraden om een noodfonds te hebben van 3 tot 6 maanden aan uitgaven.

Ik zou zeggen, begin met kleine stapjes. Zorg er eerst voor dat je 1000 euro achter de hand hebt. Daarmee kun je wel je auto al laten repareren of je wasmachine vervangen.

1. Zet de extraatjes in

Soms heb je weleens een meevaller, zoals een teruggave van onze blauwe vrienden van de Belastingdienst. Deze kun je goed inzetten om je noodfonds op te bouwen. En mocht je nou een lieve oma hebben of ouders die je een keer iets toestoppen, gebruik dat dan ook om je buffer op te bouwen. Ook verjaardagscadeaus kun je naar je spaarrekening overmaken. Ik snap wel dat je er ook iets leuks van wilt doen, dus je kunt bijvoorbeeld ook 75% sparen en 25% uitgeven aan iets leuks.

Wat bij mij echt hielp was om mijn vakantiegeld en eindejaarsuitkering (da’s echt een fijn voordeel van docent zijn!) naar mijn spaarrekening over te maken. Met dat geld hield ik toch al niet echt rekening en dat gaf ik vaak uit aan zaken die eigenlijk helemaal niet nodig waren, zoals gadgets.

2. Stel een maandelijkse opdracht in

Begin met een klein bedrag, bijvoorbeeld 100 euro. Als dit automatisch overgemaakt wordt op de dag dat je salaris gestort wordt mis je het ook niet en ga je leven naar het bedrag dat nog op je lopende rekening staat. Als je hieraan gewend bent of je houdt nog steeds geld over, dan kun je het bedrag verhogen.

3. Spaar je loonsverhogingen

Jeeej, je hebt goed gewerkt. Weer extra loon erbij 🤑 Veel mensen die meer gaan verdienen gaan ook ruimer leven met als gevolg dat ze nooit geld overhouden. Dit noem je lifestyle-inflatie. Dit voorkom je door je loonsverhogingen te sparen. Dat doe ik zelf ook. Kom je nu best goed rond, spaar dan je volledige loonsverhoging. Als het allemaal iets te krap is kun je bijvoorbeeld ook 50% van je loonsverhoging sparen en de rest gebruiken om net iets comfortabeler te leven.

Maar dan voor je spaarrekening

4. Open een aparte spaarrekening

Heb jij een gat in je hand? Open dan een spaarrekening die niet gekoppeld is aan je lopende rekening. Dan zie je niet elke keer het bedrag dat je al gespaard hebt. Daarmee voorkom je dat je jezelf gaat verwennen en toch die dure kleding koopt. Normaal gesproken zou ik het advies geven om een bank te kiezen met de hoogste rente op spaarrekeningen, maar tegenwoordig maakt het niet zoveel uit. Het verschil tussen een rente van 0,01 en 0,05 is verwaarloosbaar op kleine bedragen. Als je een noodfonds van €10.000 hebt gaat het om 1 euro en 5 euro per jaar. Mocht de rente weer gaan stijgen, dan loont het natuurlijk wel om hier naar te kijken. Let wel op de kosten van een spaarrekening. Vooral als je kleine bedragen spaart zijn deze kosten belangrijk.

5. Bespaar op je vaste lasten

Het loont echt om jaarlijks te checken of je verzekeringen niet goedkoper kunnen. Het is ook supermakkelijk tegenwoordig. Je hoeft alleen even Independer of Pricewise te openen en te kijken wat de goedkoopste verzekeringen zijn. Let natuurlijk wel op of de dekking vergelijkbaar is met je huidige verzekering.

Hetzelfde geldt voor je internet en tv abonnement. Ik bel jaarlijks naar Ziggo om te zeggen dat ik wil overstappen, omdat ik een goede deal heb gezien bij een andere partij. Dan proberen ze je eerst nog een gratis zenderpakket aan te bieden, maar daar schiet je financieel niets mee op. Als je zegt dat je geen extra zenders wilt krijg je altijd een korting voor een paar maanden. Één telefoontje en het kan zo tientallen euro’s per maand schelen.

Of doe je tv helemaal weg

Zeg ook abonnementen op die je niet of nauwelijks gebruikt. Heb je echt een sokkenabonnement nodig? Kijk ook bijvoorbeeld of je streamingdiensten kunt delen met iemand anders. Zo kun je elke maand weer een mooi bedrag besparen.

Verhoog je maandelijkse overboeking naar je spaarrekening met het geld dat je maandelijks bespaart. Zo groeit je noodfonds nog sneller.

Gebruik je noodfonds alleen voor noodgevallen

Het is belangrijk dat je je noodfonds alleen gebruikt voor noodgevallen. Zodra er een mooi bedrag op staat kan het verleidelijk zijn om het uit te geven aan leuke dingen. Geef hier niet aan toe. Je noodfonds is er niet om een nieuwe TV te kopen of om een vakantie te boeken.

Bij veel banken heb je de mogelijkheid om verschillende spaardoelen of potjes aan te maken op je spaarrekening. Zo kun je je spaargeld verdelen in een noodfonds en een spaarpot voor bijvoorbeeld een vakantie. Dat kan erg motiverend werken om meer te sparen.

Begin vandaag nog

Een bedrag van 6 maanden aan uitgaven kan best intimiderend klinken, maar staar je niet blind op dat bedrag. Een kleine buffer is al beter dan geen buffer. Je hoeft je spaardoel ook niet in 2 maanden al te bereiken. Begin met kleine bedragen en kom er niet meer aan. Zo bouw je langzaam een buffer op waarmee je tegenslagen op kan vangen. Je zult jezelf dankbaar zijn als je je noodfonds ooit nodig hebt 🙏