Over Moneymeester

Ik ben Sander, blogger en docent (vandaar moneymeester), die met een “gewone” baan bewijst dat sparen, beleggen en financiële vrijheid bereikbaar is voor de meeste mensen. Daarvoor hoef je echt geen rijke kakker of zoon van een pandjesbaas te zijn.

Ik groeide op in een gezin met veel geldproblemen. Deurwaarders kwamen maandelijks langs en toen ik 14 was hebben we zelfs een paar weken geleefd zonder elektriciteit, want de rekening was al maanden niet betaald. Daar zaten we dan met de kaarsen aan en zonder warm water. Douchen deden we op de zaak van mijn vader met een of ander slap verhaal dat de douche thuis kapot was 😳

Daar heb ik veel van geleerd en vooral dat geld belangrijk is. Of beter gezegd:

Als je geen geld hebt kunnen anderen op een ingrijpende manier over jouw leven beslissen

Opgroeien zonder geld bepaalt ook je mindset. Ik was bang voor geld. Of eigenlijk, ik was bang dat iemand het zou afpakken, dus gaf ik het maar uit. Dan had je er tenminste iets aan gehad.

Na mijn studie kreeg ik een mooie baan in het onderwijs. Ineens verdiende ik genoeg geld om een leven te leiden waarin ik geen geldzorgen had. Naar een festival of naar de kroeg met vrienden en af en toe op vakantie. Fantastisch toch?!

Maar na een tijdje begon er iets te knagen. Was ik niet nog steeds ontzettend kwetsbaar? Op het eind van de maand was alles op of bleef er soms €100 over die naar de spaarrekening ging. Wat als ik mijn baan kwijt zou raken of langdurig ziek zou worden? Bij toeval kwam ik achter het FIRE-concept. Financial Independence, Retire Early. Met vrij simpele rekensommetjes bleek dat financiële onafhankelijkheid zelfs voor mij mogelijk was en niet alleen voor de lucky few.

Je moet er natuurlijk wel wat voor doen. Ik bracht mijn vaste lasten en andere uitgaven drastisch omlaag. Alles dat overbleef spaarde en investeerde ik. Al na een paar maanden had ik meer geld op mijn spaarrekening dan ik ooit had gehad. Dat ging eigenlijk best makkelijk.

Door bezig te zijn met financiële onafhankelijkheid wordt je kritisch op je uitgaven. Dat is niet alleen gezond voor je financiën, maar ook voor je gemoedsrust én de planeet. Je leert dat spullen je niet gelukkig maken. Ik heb ook geen behoefte meer om me te meten met anderen. Als een vriend van me een nieuwe auto heeft gekocht vind ik dat leuk voor hem, maar ik denk ook aan hoe onnodig het is om zo ontzettend veel geld uit te geven aan een auto terwijl mijn 10 jaar oude auto het ook prima doet. Dat geeft heel veel rust.

Op deze website leer je niet hoe je snel rijk wordt door veel risico’s te nemen, maar wel hoe je slow & steady rijk wordt door te besparen en te beleggen, maar vooral ook hoe je vrij in je hoofd wordt door je te richten op wat echt belangrijk is; de vrijheid om te kunnen doen wat je wilt 😎

Nee dit ben ik niet echt. Dit is de allerslechtste stock foto van een leraar die ik kon vinden 🤓