Overtuigingen kunnen soms heel handig zijn. Je hoeft namelijk niet meer over alles na te denken en dat spaart energie. Maar… tegelijkertijd is het ook een nadeel. Overtuigingen kunnen je namelijk ook belemmeren of zelfs onwaar zijn. Dit geldt ook voor overtuigingen over geld.
Ik groeide zelf op in een gezin waarin niet veel geld was en mijn ouders hadden vaak ruzie over geld. Daardoor had ik veel negatieve associaties met geld. Dat uitte zich op verschillende manieren. Ik wilde nooit kijken hoeveel ik precies uitgaf, omdat het best confronterend was om te zien dat ik eigenlijk zuiniger moest gaan leven. Ik voelde het als kritiek op mijn levensstijl, dus keek ik liever niet naar mijn bankrekening. Nou, dan houd je natuurlijk ook nooit geld over aan het eind van de maand.
Helaas ben ik niet de enige met belemmerende overtuigingen over geld. Of je nou wilt of niet, ook jij hebt ze. Hieronder vindt je 7 veelvoorkomende overtuigingen die je tegenhouden om je financiën op orde te krijgen.
1. Ik kan het mij niet veroorloven
Deze is echt killing voor je ambitie. Door te zeggen dat je iets niet kunt veroorloven stop je meteen met denken. Het gaat toch niet lukken.
Wat kun je hier nu mee? Buig je overtuiging eens om naar “hoe kan ik het me veroorloven?”. Deze vraag is actiegericht en je gaat denken in mogelijkheden in plaats van in problemen. Als je iets heel graag wilt ga je kijken naar hoe je dit voor elkaar kunt krijgen.
2. Geld stinkt
Geld is vies en geld stinkt. Deze gaat vaak samen met wantrouwen naar mensen die wel geld hebben, want ze kunnen dit niet eerlijk verdiend hebben. Als je deze overtuiging hebt zul je nooit vermogen opbouwen, want je zal niet stil gaan staan bij manieren waarop je meer geld kunt verdienen. Geld is per definitie verdacht, waarom zou je er dan meer van willen hebben.
3. Rijke mensen zijn gierig
Deze hoor je vaak van mensen die weinig geld hebben. Ik hoorde ‘m ook vaak in mijn omgeving vroeger en eerlijk gezegd was dit stiekem ook een overtuiging van mij. Dit is inmiddels wel veranderd. Het hebben van geld verandert je persoonlijkheid niet meteen. Zou jij ineens veel gieriger zijn als je meer geld zou hebben? Of zou je ineens een snob worden?
Niet iedereen die geld heeft is een Dagobert
Je weet nooit hoe mensen hun vermogen bij elkaar hebben gekregen, misschien hebben ze geld geërfd, een eigen bedrijf verkocht, geluk gehad met crypto. Bovendien, weet je niet wie rijk is. Vaak zijn degenen die een dikke auto rijden en een duur huis hebben helemaal niet zo rijk. Ze verdienen misschien veel, maar geven ook heel veel uit, waardoor ze maar één tegenslag verwijderd zijn van serieuze geldproblemen. Tegelijkertijd heb je wellicht een buurvrouw die niet meer hoeft te werken, omdat ze altijd zuinig heeft geleefd en veel geld heeft gespaard. Is dat dan gierig? Misschien neemt ze haar kinderen en kleinkinderen wel elk jaar mee op vakantie?
Kortom, je kunt niet alle mensen met geld over 1 kam scheren. Vaak is het beeld veel genuanceerder dan je denkt. Sommige mensen hebben geluk gehad, anderen simpelweg minder uitgegeven dan dat er binnenkwam en ja, misschien zit er af en toe ook een gierigaard tussen, net zoals bij mensen die weinig geld hebben.
4. Als ik veel geld verdien raak ik mijn vrienden kwijt
Of jij aardig gevonden wordt of niet heeft niets met geld te maken, maar heeft met je gedrag te maken. Als jij jezelf blijft en niet de hele tijd loopt op te scheppen zal je vriendschap niet veranderen. Ondanks dat ik op dit blog open ben over geldzaken, praat ik er niet met al mijn vrienden over. We hebben het weleens over beleggen en ik heb een paar vrienden die het allemaal niet vertrouwen en die geld opzij zetten zonde vinden, want je moet “in het nu leven”. Met hen praat ik over andere zaken, want ik hoef ze niet te overtuigen. Daarnaast hebben we heel veel andere raakvlakken waardoor we goede vrienden zijn en bepaalt geld niet alles.
5. Geld is niet belangrijk
Geld is niet het allerbelangrijkst, maar het maakt het leven wel veel makkelijker. Ik heb in mijn jeugd zelf ervaren hoe het is om geen geld te hebben en dat is echt geen pretje. Daarom zou ik geld zeker niet onbelangrijk noemen. Als je geld onbelangrijk vindt vliegt het ook je portemonnee uit. Als je de waarde van geld inziet ga je er beter mee om en ga je geld inzetten om meer geld te verdienen.
6. Je moet je geld verdienen door hard te werken
Dit is vaak een achterliggende overtuiging bij mensen die kritiek hebben op geld investeren (bijvoorbeeld in aandelen of vastgoed). Je hebt niet zelf voor het rendement gewerkt, dus verdien je het niet.
Hard werken staat niet gelijk aan geld verdienen. Er zijn ontzettend veel hardwerkende mensen die het minimumloon verdienen. Daarnaast zijn er heel veel mensen die veel meer geld verdienen door te investeren. Zij verdienen doordat ze risico nemen en daar krijgen ze voor betaald. Jij kan ook bij deze club horen door minder uit te geven dan je verdient en de rest van je geld voor je aan het werk te zetten. Daardoor wordt het steeds meer waard en hoef jij steeds minder (hard) te werken.
7. Ik zal nooit veel geld verdienen
Hij komt ook terug in het gezegde “wie voor een dubbeltje geboren wordt zal nooit een kwartje worden”. Als je deze overtuiging hebt zul je inderdaad nooit veel geld verdienen. Deze overtuiging kan zich op verschillende manieren uiten. Bijvoorbeeld bij salarisonderhandelingen zet je lager in, omdat je (onbewust) vindt dat je niet meer waard bent. Voor jezelf kun je het rationaliseren door te zeggen dat je geld niet belangrijk vindt.
Maar waarom zul jij nooit veel geld verdienen? Bovendien, om rijk te worden hoef je niet eens veel te verdienen, zolang je maar minder uitgeeft dan er binnenkomt. Volgens de principes van FIRE kun jij dan toch je eigen pot met geld opbouwen, waarmee je eerder kunt stoppen met werken bijvoorbeeld.
Verander je mindset
Wat zijn jouw overtuigingen over geld? En helpen ze je of belemmeren ze je juist? Door je hiervan bewust te zijn kun je werken aan een andere money mindset. Hiermee ga je echt niet in 1 dag rijk worden, maar je gaat wel nadenken over mogelijkheden om meer te doen met je geld waarmee je uiteindelijk zult zien dat het zich uitbetaalt.
Welke overtuigingen heb jij bij jezelf ontdekt?
Geef een reactie