Ken je die grap van die blogger die schreef dat ie zijn studieschuld zo langzaam mogelijk zou aflossen?

Nou, ik heb zojuist mijn studieschuld volledig afgelost. BAM, de volledige €17.000 afbetaald! 💪

Maar waarom dan? Ik schreef tenslotte zelf dat dit financieel gezien niet de beste optie was.

Ik ga samen met mijn vriendin een huis kopen en de studieschuld verminderde onze leencapaciteit zoveel dat het verstandiger was om deze eerst af te lossen. Hierdoor zouden we niets meer bij hoeven te leggen én werden onze maandlasten ook nog eens lager.

Een optie is ook om ‘m te verzwijgen. Je studieschuld is tenslotte niet geregistreerd bij het BKR, maar daar hebben de banken tegenwoordig ook iets op gevonden. Ze kunnen blijkbaar toch direct bij DUO opvragen of jij een schuld hebt. Daar moet jij vervolgens wel toestemming voor geven, maar je snapt natuurlijk wel wat er gebeurt als je geen toestemming geeft. Dan krijg je de hypotheek niet. To zover de belofte dat een studieschuld geen invloed zou hebben op je hypotheek. Bovendien is de maximale leencapaciteit er niet voor niets. Je studieschuld is wel een schuld die je moet afbetalen en beïnvloedt dus ook hoeveel je verantwoord kunt lenen voor een hypotheek.

Het voelt ook wel goed om er helemaal vanaf te zijn. Ik dacht niet vaak aan mijn studieschuld, maar het is wel weer iets wat ik van mijn mentale lijstje door kan strepen. Nu hoef ik er nooit meer over na te denken. De ene schuld afgelost om een andere hele dikke schuld aan te gaan. Gelukkig kan het qua maandlasten allemaal uit en wonen we straks in een volledig energieneutraal huis, dus mijn hogere maandlasten worden deels gecompenseerd door lagere energiekosten. En het grootste voordeel… nooit meer koude voeten!! 🥳

Hoe staat het met jouw studieschuld? Schrijf je reactie hieronder 👇