Het wordt kouder, dus de verwarming gaat weer aan. En net nu de winter eraan komt gaan de gasprijzen door het dak 🚀 Sommige huishoudens gaan wel €500 meer betalen voor gas deze winter. Tijd om eens te kijken naar hoe je je gasverbruik kunt verlagen.

Zet je thermostaat lager

Dit is de beste tip, maar eerlijk gezegd houd ik me er zelf niet aan 🙈 Bij ons staat de verwarming op 21 graden. Een lagere temperatuur trekt m’n vriendin echt niet. En een goede relatie is ook wat waard toch? De thermostaat lager zetten is wel de beste manier om gas te besparen. Met iedere graad die je de kamertemperatuur verlaagd bespaar je 7 procent op je gasverbruik. Dus hup, trek dikke sokken aan en pak een extra trui. Nu nog mijn vriendin overtuigen…

Mijn vriendin als de thermostaat onder 21 graden komt

Zet je verwarming eerder uit

Draai de thermostaat een uur voordat je naar bed gaat al terug naar 15 graden. In dat uurtje koelt je kamer toch nog niet zoveel af dat je het koud krijgt. Dat scheelt toch weer een beetje.

Bij vloerverwarming wordt aangeraden om ‘m op 17 graden te zetten ’s nachts, omdat het daarmee langer duurt om weer op te warmen.

Verwarm alleen de ruimtes die je gebruikt

Sommige mensen verwarmen alle kamers. Dat is echt zonde van het geld. Bij ons thuis gaat de verwarming alleen aan in de woonkamer en soms op de badkamer. Als het echt koud is wil ik ‘m ook weleens aandraaien op de slaapkamer een uurtje voordat we naar bed gaan. Dan is de ergste kou eruit.

Gebruik tochtstrips

Via kieren bij ramen, deuren en de aansluiting van het dak gaat veel warmte verloren. Voel je het tochten? Gebruik dan tochtstrips. Dit kost bijna niets en hiermee bespaar je zo’n 60 euro per jaar. Denk ook aan een brievenbusborstel.

Isoleer je huis

Woon je in een huis dat nog niet geïsoleerd is? Dan is isoleren één van de beste investeringen die je kunt doen 👌 De kosten verdien je vanzelf terug doordat je energierekening lager wordt en het zorgt ook voor meer comfort. Het is wel belangrijk dat je in de juiste volgorde isoleert. Eerst je spouwmuur, dan je dak en dan pas je vloer. Ik heb zelf de kosten van spouwmuurisolatie binnen 2 winters terugverdiend. Binnenkort is het dak aan de beurt.

Als je net zo’n handige harrie bent als ik raad ik aan om vakmannen in te huren 🙈

Isoleer de CV-leiding

Dit klusje kun je makkelijk zelf. Bij de bouwmarkt koop je schuimrubber dat je om je CV-leiding doet. Hiermee blijft het water in de leiding langer warm en hoeft het dus minder vaak verwarmd te worden.

Breng radiatorfolie aan

Ok, het ziet er niet uit, maar je kunt er wel 50 tot 100 euro per jaar mee besparen. Met radiatorfolie voorkom je dat je radiator de buitenmuur verwarmt. Die warmte wil je juist in je huis hebben. Gelukkig is er tegenwoordig ook radiatorfolie die je met magneetjes aan de achterkant van de radiator kunt bevestigen, dan zie je de folie niet zitten.

Wat heb jij al allemaal gedaan om je gasverbruik te verminderen? En merk je ook verschil? Schrijf het hieronder in de comments 👇