Ik gebruik ‘m de hele dag, net als bijna iedereen. Toch geef ik er niet veel aan uit. Met deze tips kun jij ook een telefoonabonnement krijgen van minder dan 10 euro per maand.

1. Duik in je verbruik

Weet jij eigenlijk hoeveel je belt en hoeveel data je verbruikt? Veel mensen hebben een bundel die veel te groot is. Log eens in bij je telefoonprovider en kijk dan naar je verbruik van de laatste 6 maanden. Merk je dat je echt veel minder verbruikt dan waar je voor betaalt, verlaag dan je bundel als je abonnement is afgelopen. Let er wel op dat je bundel niet te klein is. Het bijkopen van MB’s of belminuten is veel duurder dan een iets grotere bundel nemen. Kijk dus naar je gemiddelde verbruik en ga daar iets boven zitten. Heb je vaak uitschieters naar boven? Houdt dan de hoeveelheid MB’s en minuten aan die je in die maanden verbruikt.

Ik moet ‘m echt vaker wegleggen 🙈

2. Kies voor SIM only

Vaak heb je een tweejarig contract dat aan het eind van die periode maandelijks verlengd wordt. Is je telefoon nog niet aan vervanging toe, stap dan over naar een SIM-only abonnement. Deze zijn veel goedkoper. En je telefoon kan echt wel langer mee dan twee jaar toch?

3. Vergelijk en stap over

Het loont om te vergelijken, want er zit echt veel prijsverschil tussen de diverse providers. Ik zat altijd bij de “premium” providers, zoals KPN en Vodafone, omdat ik dacht dat de goedkopere een slecht bereik hadden, maar dat is echt al jáááren niet meer zo. Inmiddels ben ik overgestapt naar HollandsNieuwe. Dat scheelt een tientje per maand voor een vergelijkbaar abonnement.

4. WIFI all the way

Waarom betalen voor dure databundels als je bijna altijd via wifi online kan? Door in te loggen op wifi-netwerken kun je een kleinere databundel kiezen. De kosten van een mobiel abonnement worden voor het grootste deel bepaald door het aantal GB in je databundel, dus dat tikt snel aan.

Meestal kun je op je werk of bij je opleiding wel op wifi. Thuis heb je dat ook, dus alleen onderweg gebruik je mobiele data. Nou reis ik niet meer heel vaak met de trein, maar een paar jaar geleden was de wifi daar echt compleet afwezig. Hopelijk is dat inmiddels verbeterd, maar anders heb ik hieronder nog wel een mooie tip voor je.

5. Download je muziek en podcasts

In Spotify kun je je favoriete muziek en podcasts ook downloaden in plaats van streamen. Dan verbruik je geen MB’s als je onderweg bent. Download je muziek natuurlijk alleen als je met wifi verbonden bent. Dat scheelt weer een hoop data 👌

6. Bespaar op je telefoon

De meeste smartphones zijn best goed tegenwoordig. Ook de goedkopere. Ik hou ook van een mooie camera en m’n insta moet natuurlijk goed werken, maar op bijna alle smartphones zit dat wel snor. Je hoeft echt niet de allerduurste uitvoering van een iPhone of Galaxy te hebben. Een goedkopere Android is prima. Tweakers heeft elke paar maanden een handig overzicht van de best geteste smartphones in verschillende prijsklassen. Dat kan zo honderden euro’s schelen.

Deze doet ’t toch ook prima? 😅