Investeren in indexfondsen is één van de makkelijkste en effectiefste manieren om vermogen op te bouwen en zou voor de meeste mensen de basis moeten zijn van hun beleggingsstrategie. Lees hieronder alles over beleggen in indexfondsen.
Wat is een indexfonds
Indexfondsen zijn beleggingsfondsen waarmee een beursindex wordt gevolgd, zoals de AEX of S&P 500. Daarmee halen ze hetzelfde rendement als die index. Als je geld stort in het fonds beleg je dus in alle bedrijven uit die index. Daardoor heb je een veel beter gespreid portfolio dan wanneer je individuele aandelen koopt. Niet alleen is dit veel goedkoper dan alle aandelen los te kopen, door te spreiden verlaag je ook je risico.
Neem bijvoorbeeld de S&P 500. Deze index bestaat uit de 500 grootste Amerikaanse bedrijven, zoals Apple, Facebook, Walt Disney en Tesla. Door te beleggen in de S&P 500 is jouw rendement niet afhankelijk van één bedrijf, maar van 500 bedrijven in verschillende sectoren. Mocht een bedrijf in de index slecht presteren of zelfs failliet gaan, dan heeft dat minder effect op je rendement dan wanneer je losse aandelen van dat bedrijf had gekocht.
Zo blij word je van beleggen
Trackers, ETF’s en indexfondsen
Indexfondsen en ETF’s zijn twee vormen van trackers; beleggingsfondsen die een bepaalde index tracken. Er zijn kleine verschillen tussen ETF’s en indexfondsen, maar in de praktijk komen ze op hetzelfde neer. Waar ik het in dit artikel heb over indexfondsen, kun je dus ook ETF of tracker lezen.
Trackers kunnen zich richten op een specifiek land (zoals S&P 500 dat zich richt op Amerika) of een bepaalde sector, bijvoorbeeld de auto-industrie of groene energie. Ook zijn er trackers die zich richten op de hele wereld, zoals VWRL. Hiermee koop je aandelen van meer dan 3300 bedrijven over de hele wereld, zowel in ontwikkelde als opkomende economieën. Beleggen in wereldwijd gespreide indexfondsen of ETF’s past binnen een passieve beleggingsstrategie.
Naast trackers met aandelen, bestaan er ook trackers met obligaties.
Passief beleggen vs actief beleggen
Er zijn ruwweg twee manieren van beleggen: actief en passief. Bij actief beleggen probeer je de beste aandelen te selecteren (stock picking) en de markt te timen door te kopen als een aandeel laag staat en te verkopen als een aandeel hoog staat (market timing). Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt keer op keer dat actieve beleggers (zowel professioneel als particulier) in 90% van de gevallen minder rendement behalen dan de index die ze proberen te verslaan. De beurs is simpelweg niet te voorspellen.
Bij passief beleggen richt je je op de lange termijn en probeer je de markt niet te verslaan, maar juist te volgen door te beleggen in een breed gespreid fonds. In plaats van te wedden op een paar bedrijven koop je ze gewoon allemaal. Zelfs Warren Buffet zegt dat dit voor vrijwel iedereen de beste manier van beleggen is.
Er zijn ook indexfondsen en ETF’s die zich richten op een specifieke sector of land, hierbij wed je erop dat deze landen of sectoren het beter doen dan gemiddeld. Daarmee is het een vorm van actief beleggen.
Alleen beleggen in een wereldwijd gespreid fonds is echt passief beleggen. Je vertrouwt op de markt en de afgelopen eeuw is de wereldeconomie gemiddeld met 7% per jaar gegroeid. Daarbij zijn twee wereldoorlogen, de grote depressie (1929), de dotcom bubbel (1999) en de financiële crisis (2008) meegerekend. Vandaar dat je alleen moet beleggen voor de lange termijn (meer dan 10 jaar). Dan heb je tijd om te herstellen van een eventuele crisis.
Wat zijn de voordelen van passief beleggen in indexfondsen?
Er zitten drie grote voordelen aan passief beleggen in indexfondsen en ETF’s:
Diversificatie
Door in een wereldwijd gespreid fonds te beleggen diversifieer je je beleggingsportfolio maximaal. Daardoor ben je minder gevoelig voor slecht presterende bedrijven of landen waar een economische crisis plaatsvindt bijvoorbeeld.

Altijd slapen, nooit meer werken
Je hebt er weinig werk aan
De meeste beleggers willen niet te veel tijd kwijt zijn aan hun beleggingen. Ze zijn vooral geïnteresseerd in hun vermogen laten groeien. Door te investeren in een indexfonds hoef je geen moeilijke beslissingen te nemen over welke aandelen je gaat kopen en wanneer je in of uit moet stappen. Je belegt voor de lange termijn en volgt rustig de markt.
Indexfondsen en ETF’s zijn goedkoop
Passief beheerde indexfondsen hebben veel lagere kosten in vergelijking met actief beheerde beleggingsfondsen of individuele aandelen. Lees hieronder meer over de kosten van indexbeleggen.
De kosten van indexbeleggen
Voor het beheren van een tracker worden kosten gerekend door de uitgever ervan (zoals Vanguard en Northern Trust). Deze kosten worden ook wel de TER genoemd (Total Expense Ratio). Gemiddeld liggen deze kosten tussen 0,2% en 0,5% per jaar. Daarnaast kunnen er nog transactiekosten en beheerkosten gerekend worden door je broker.
In vergelijking met actief beheerde beleggingsfondsen is indexbeleggen erg goedkoop. De kosten van actief beheerde fondsen liggen meestal tussen 1% en 2%. En als je zelf individuele aandelen gaat kopen is spreiding duur vanwege de transactiekosten.
De kosten van passief beheerde fondsen zijn veel lager, omdat ze eenvoudiger zijn om te beheren. Het fonds hoeft alleen de beursindex die ze volgt te repliceren. Hierdoor zijn er minder beursanalisten nodig, wat de kosten drukt. En de kosten bepalen voor een groot deel het rendement dat je behaalt. Als je 10% rendement behaalt en je hebt 2% kosten, dan hou je nog maar 8% over. Op de lange termijn kan een verschil van 0,1% al vele duizenden euro’s schelen.
Hoe beleg ik in indexfondsen
Je kunt wereldwijd gespreide indexfondsen bij verschillende partijen aankopen. Dit kan bij de grootbanken, zoals Rabobank, ING en ABN AMRO, maar ook bij brokers die speciaal gericht zijn op beleggen, zoals DeGiro, Brand New Day of Meesman.
Zelf beleg ik in Aandelen Wereldwijd Totaal bij Meesman. Dit is een eigen fonds van Meesman dat bestaat uit 3 onderliggende fondsen, namelijk MSCI World, MSCI Emerging Markets en MSCI World Small Cap. Hiermee koop je in 1x aandelen van 6000 bedrijven in verschillende sectoren over de hele wereld. In plaats van in 3 fondsen te beleggen, hoef ik nu maar in 1 fonds te beleggen. Dat zorgt ervoor dat ik nog minder keuzes hoef te maken en er nog minder tijd aan kwijt ben.
Een andere favoriet onder beleggers is Vanguard FTSE All-World UCITS ETF, meestal afgekort als VWRL. Hiermee koop je aandelen van 3375 bedrijven van over de hele wereld. Zowel in gevestigde als opkomende markten. Het voordeel van VWRL is dat het een lage TER heeft van 0,22% en je kunt deze via DEGIRO 1x per maand zonder verdere kosten aankopen.
Een andere populaire optie voor een wereldwijd gespreid fonds is om ze te kopen via de grootbanken, zoals Rabobank en ABN AMRO. Daarbij kun je Northern Trust World en Northern Trust Emerging Markets kopen. NT World bevat alleen bedrijven uit de ontwikkelde economieën, zoals de VS en Europa. Je mist daardoor bedrijven uit opkomende economieën, zoals China, Taiwan en Zuid Korea. Daarvoor koop je NT Emerging Markets. Je moet dan wel zelf letten op de verhouding. Momenteel maken de ontwikkelde economieën 88% uit van de wereldwijde economie en opkomende markten 12%. Diezelfde verhouding wil je ook zien in je twee indexfondsen. Dus stel, je belegt 1000 euro. Dan koop je voor €880 NT World en voor €120 NT Emerging Markets.
Is indexbeleggen iets voor jou?
Dit is natuurlijk voor iedereen anders en hangt onder andere af van je risicotolerantie. Indexbeleggen is één van de minst risicovolle en goedkoopste manieren om je vermogen te laten groeien, maar je wordt natuurlijk wel blootgesteld aan de markt. In een financiële crisis kan de beurs met 40% dalen. Dan daalt jouw inleg ook met 40%.
De afgelopen eeuw is de wereldeconomie gemiddeld met 7% gegroeid en daarbij zijn alle financiële crises meegerekend. Vandaar dat je alleen moet beleggen voor de lange termijn (meer dan 10 jaar). Dan heb je tijd om te herstellen van een eventuele crisis. Wanneer die crisis komt en hoe lang die duurt weet niemand. Zelfs de professionele beursanalisten en economen niet. Op de lange termijn komt het altijd weer goed.
In vergelijking met actief beleggen heb je bij indexbeleggen te maken met lagere kosten, minder inspanning en een gemiddeld hoger rendement. En dat maakt indexbeleggen de beste optie voor bijna iedereen die zijn vermogen wil laten groeien.
Ben jij al begonnen met indexbeleggen of heb je er nog vragen over? Comment dan hieronder.
Geef een reactie