Het korte antwoord is ‘ja, er komt een beurscrash aan’. Er komt namelijk altijd een crash aan. Angst voor een beurscrash is één van de meest voorkomende redenen waarom mensen niet beleggen. Deze angst wordt gevoed door berichten in de media over een aankomende crash. Dit is ook niet zo gek, want elk jaar worden er beurscrashes voorspeld en soms komen die voorspellingen uit, maar meestal niet. Een veelgehoorde quote onder mensen die de beurs volgen is:
“Financial experts predicted 10 out of the last 4 crashes”
Oftewel, ze voorspellen veel meer crashes dan er zijn. Als je naar alle experts zou luisteren zou je nooit geld beleggen of alleen zeer defensief beleggen en veel rendement mislopen.
Om te weten of een econoom goede voorspellingen doet moet je kijken naar al zijn voorspellingen en nagaan of ze uit zijn gekomen. Als hij (het zijn meestal nog steeds mannen) 9 verkeerde voorspellingen doet en 1 goede dan hoor je hem nooit meer over die 9 keren dat hij een foute voorspelling heeft gedaan 🙈
Voor de beursgoeroes is het interessant om voorspellingen te doen, want dit levert gegarandeerd media-aandacht op. De media plaatsen dit soort verhalen ook graag, want het trekt de aandacht van lezers.
Er zijn vrijwel geen economen die consistent de juiste voorspellingen doen. De beurs is simpelweg niet te voorspellen. Wie had ooit kunnen voorspellen dat een virus in februari 2020 voor een wereldwijde lockdown zou zorgen?
Indicatoren die voorspellen dat er een beurscrash aankomt
Er zijn wel indicatoren waar economen en beursanalisten naar kunnen kijken. Een veelgebruikte is de CAPE-ratio, deze wordt ook wel Shiller PE ratio genoemd. Daarmee wordt gekeken naar de verhouding tussen de prijs van aandelen (dus de waarde van bedrijven) en de winstgevendheid van die bedrijven. Hoe hoger de CAPE-ratio, hoe meer overgewaardeerd de beurs is.
Een waarde van rond de 16 wordt gezien als normaal. Dan worden aandelen gemiddeld gezien reëel gewaardeerd.
De hoogste piek ooit was in december 1999 met een waarde van 44,2. Niet lang daarna was de crash van de dotcombubbel. Momenteel is de CAPE-ratio ongeveer 38. Dit is erg hoog en aandelen worden dus overgewaardeerd. Tijdens een crash zakt de waarde van aandelen naar een realistischer niveau en dit zal ook zeker een keer gebeuren.
Het lastige is, de CAPE-ratio vertelt niet wanneer de beurs crasht. Moet ik dan maar niet gaan beleggen? Dat is de vraag. Dan moet je eerst bedenken vanaf welke CAPE-ratio je niet meer inlegt.
Stel, je belegt niet als de CAPE-ratio hoger is dan 27. Dan zou je vanaf november 2016 niet meer belegd hebben. Dat zou betekenen dat je zo’n 62% rendement mis bent gelopen terwijl je zat te wachten op een crash.
En die crash is er ook geweest. In februari 2020 – tijdens het begin van de wereldwijde coronacrisis – daalde de beurs in een paar weken tijd met 30%. Alleen, niemand verwachtte dat de beurs ook weer zo snel zou herstellen. Dus zelfs met de crash van vorig jaar inbegrepen had je nog steeds 62% rendement gemist.
Je glazen bol
Als je al zou kunnen voorspellen wanneer de beurs crasht, dan moet je ook nog kunnen voorspellen wanneer het dieptepunt is bereikt en hij weer gaat stijgen. Op dat moment moet je namelijk al je geld weer inleggen, anders mis je een paar van de beste dagen op de beurs. Die volgen vaak net nadat het dieptepunt is bereikt.
Niemand kan dit voorspellen. Daarom zitten de slimste mensen die de hele dag niets anders doen dan de beurs analyseren er constant naast. Als het hen al niet lukt, waarom denk je dat het jou wel gaat lukken?
Achteraf is het makkelijk praten, maar heb maar eens het lef om al je spaargeld in te leggen terwijl de beurs keihard aan het dalen is, omdat jij denkt dat juist op dat moment het dieptepunt bereikt is. Als je geluk hebt stijgt hij daarna, maar de beurs kan net zo goed nog verder dalen.
En zelfs als je het een keer juist hebt, dan moet je het alle volgende keren ook goed hebben, want anders mis je je rendement weer.
Hoe dan wel?
Als de beurs niet te voorspellen is, hoe kun je dan toch rendement maken zonder te veel risico te nemen? De beste manier is om helemaal geen voorspellingen te doen. Niet voorspellen wanneer de beurs gaat stijgen of dalen, niet welk land het best zal presteren, niet welke bedrijven het beter gaan doen dan andere. Uit onderzoek blijkt dat degenen die hun beleggingen vergeten zijn de beste beleggers zijn. Zij behalen een hoger rendement dan actieve beleggers die de beurs dagelijks checken.
Luister niet naar de experts. Zij zagen de crisis van 1987 niet aankomen, zij zagen de dotcomcrisis niet aankomen en zij zagen de financiële crisis van 2008 ook niet aankomen.
Kies daarom voor een passieve beleggingsstrategie. Vertrouw op de markt als geheel en dat de wereldwijde beurs op de lange termijn altijd stijgt. Beleg daarbij in wereldwijd gespreide ETF’s of indexfondsen. Daarmee spreid je je risico over alle bedrijven in de index, over sectoren en over landen. Een crash zal je daardoor ook minder hard raken en de bedrijven die het beter doen dan gemiddeld zullen vanzelf een groter aandeel van de index uit gaan maken, waardoor jij er automatisch meer in belegt.
Beleg alleen voor de lange termijn en beleg met geld dat je kunt missen. Je wilt niet dat je je geld nét nodig hebt tijdens een financiële crisis, want dan is de waarde van je aandelen flink gezakt. Als je je aandelen op dat moment verkoopt krijg je er veel minder geld voor. Toch is dit ook juist het moment dat je meer kans hebt om je baan te verliezen en je dus je geld nodig hebt.
Daarom is het advies, leg eerst een noodfonds aan en ga daarna pas beleggen. Tijdens een crash blijf je gewoon doorgaan met inleggen. In de fase waarin je vermogen opbouwt is een crash zelfs gunstig. Je koopt je aandelen namelijk voor een lager bedrag, waardoor je er meer kunt kopen per maand. Als de beurs daarna weer stijgt groeit je aandelenportefeuille ook hard.
Een andere manier om beurscrashes op te vangen is door een deel van je vermogen niet aan de beurs bloot te stellen. Dit kan door bijvoorbeeld cash aan te houden of door in obligaties te beleggen. Obligaties brengen momenteel alleen niets op en ook cash kost geld, want de spaarrente ligt rond het 0-punt of zelfs eronder. Toch werkt het wel als hefboom tegen een crash. Als de beurs daalt blijft de waarde van je obligaties en cash gelijk. Daardoor wordt niet je hele vermogen geraakt door de crash.
Zelf ben ik nog jong genoeg om de klap van een crash op te vangen. Er is nog genoeg tijd om te herstellen, dus beleg ik volledig in aandelen en niet in obligaties. Ik heb zelf ook een klein percentage in crypto, maar dit zie ik meer als speelgeld.
Als ik ouder ben en mijn FIRE-datum dichterbij komt ga ik wel op zoek naar manieren om het risico van een crash te verlagen, bijvoorbeeld door jaarlijks het percentage van m’n portefeuille dat in aandelen zit te verlagen tot zo’n 50% in de jaren voordat ik van plan ben te stoppen met werken.
Mijn beursvoorspelling
Ja, er komt een crash aan. Aandelen zijn nu overgewaardeerd en er zal een correctie op de beurs komen, waardoor ze een reëlere waardering hebben, maar dit wordt al geroepen sinds 2016. De crash in 2020 is erg snel hersteld. Sneller dan gangbaar is bij beurscrashes. Dit zorgde voor nog meer optimisme op de beurs waardoor de koers nog harder steeg. In de komende paar jaar komt er dus een crash aan.
Maar, ik ga niets doen. Ik blijf rustig inleggen. Ik weet niet wanneer de crash komt en de “experts” weten het ook niet. Tijdens een crash blijf ik zoveel als ik kan inleggen en koop ik m’n aandelen met korting, waardoor een crash op de lange termijn juist gunstig voor me is.
Wat denk jij over de aankomende beurscrash? Ga je ook gewoon door of wacht je het af? Denk je dat een crash wel te voorspellen is? Ik hoor het graag in de comments.
Geef een reactie